Op 19 oktober organiseerde GB90 een Meedenk café over Armoede. Ruim 25 personen dachten mee over de ondersteuning aan mensen die rond moeten komen van een laag inkomen. Een divers gezelschap bestaande uit onder andere ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en professionals die in hun leven en/of (vrijwilligers)werk te maken hebben met armoede. Denk aan vrijwilligers van POOT, voedselbank en Verjaardagsbox, beleidsadviseurs gemeente, sociaal adviesraad, sociaal werkers van Wijkracht, vertegenwoordigers vanuit sport, onderwijs, kerk, ouderen en een huisarts.
Wat gaat er goed in Borne? Wat kan er beter? Wat zijn de belangrijkste uitdagingen? En welke oplossingsrichtingen kunnen we daarvoor bedenken?
Het was goed om elkaar te ontmoeten, om onze beelden met elkaar uit te wisselen en samen te werken aan een toekomst waarin we financiële armoede niet altijd kunnen voorkomen maar samen wel kunnen zorgen dat iedereen in Borne kan (blijven) meedoen.
Gesprek met de doelgroep
Twee dagen later gingen we in gesprek met zeven inwoners die nú, zonder hulp, net niet rondkomen. Het werd meer dan eens duidelijk dat armoede meestal een samenloop van omstandigheden is. En vooral dat ‘armoede zoveel meer is dan een lege portemonnee’. Het is meer dan alleen moeite hebben met maandelijks rondkomen en alle beetjes bij elkaar moeten schrapen. Armoede leidt tot stress, gezondheidsproblemen, minder mee kunnen doe of dat je kinderen minder mee kunnen doen. Een bijzonder open, eerlijk, positief en soms emotioneel gesprek.
Er gaat veel goed in Borne
Veel mensen zijn bereid om een ander te helpen omdat het een goed gevoel geeft. De betrokkenheid bij professionals, vrijwilligers en inwoners is groot. Borne kent veel initiatieven, vrijwilligers en voorzieningen. Maar er zijn ook zaken die in Borne beter kunnen. Lees hier meer over in het uitgebreide verslag “Armoede is zoveel meer dan een lege portemonnee”.